Accessibility: 7 dingen die je moet weten
Dirk Jan Laros · 20 minuten leestijd · Gepubliceerd op 28-4-2022

Accessibility: 7 dingen die je moet weten

We hebben weer een pareltje gevonden. Denk je wel eens na over hoe je het ontwerp van een applicatie zo toegankelijk mogelijk kunt maken?

Bij het visuele ontwerp van een website of webapplicatie is het niet alleen belangrijk dat het er netjes uit ziet. Ook moet je weten wie de mensen zijn die ermee gaan werken en specifiek de manier hoe die mensen het gaan gebruiken. In vakjargon noemen we dit het verschil tussen User Interface (UI) en User Experience (UX).

De verschillen in gebruik kunnen namelijk grote invloed hebben op je ontwerp! Denk aan het type apparaat dat iemand gebruikt. Op een tablet werk je anders dan op een laptop. De situatie waarin ze met de software werken. Is er veel lawaai? Is er volledige aandacht voor de software of is de gebruiker druk met andere dingen zoals bijvoorbeeld autorijden? Heeft de persoon überhaupt ervaring met de software? Enzovoort.

We hebben zeven algemene onderwerpen gevonden die je (onder andere) niet uit het oog moet verliezen bij het visuele ontwerp van software:

  1. Toegankelijkheid is geen blokkade voor innovatie!
  2. Gebruik niet alleen kleur om ergens betekenis aan te geven.
  3. Zorg voor voldoende contrast tussen tekst en achtergrond.
  4. Als mensen met toetsenborden werken, zorg ervoor dat je element een :focus state heeft.
  5. Geef formulieren een traditioneel ontwerp.
  6. Vooral in grotere applicaties: zorg dat korte omschrijvingen voldoende details geven om welke info het gaat. Bijvoorbeeld in een lijst met postcodes moet duidelijk zijn dat het om verschillende bedrijven gaat.
  7. Vermijd :hover als primaire toegang. Dit werkt namelijk niet lekker op touch-devices.

Als je tijd hebt raad ik je aan het volledige artikel ook eens door te lezen. De zeven bovenstaande punten worden daar verder uitgewerkt en ontdek wat jij als webdeveloper moet weten over toegankelijk ontwerpen.

Profielfoto van Dirk Jan

Dirk Jan

developer, directeur

Dirk Jan is developer bij en eigenaar van Q2-software.nl. Hij heeft grote passie voor Laravel, front-end en merkidentiteit.

Tags

Snel aan de slag!
Of nog een vraag?

stuur een e-mail naar
info@q2-software.nl
of bel 085 06 06 133