Easter Eggs: wat het zijn en hoe je ze zelf kunt maken
Dirk Jan Laros · 5 minuten leestijd · Gepubliceerd op 10-4-2023

Easter Eggs: wat het zijn en hoe je ze zelf kunt maken

  • Wat zijn Easter Eggs in software?
  • Voorbeelden van Easter Eggs
  • FAQ over Easter Eggs

Easter Eggs in software

De naam ‘Easter Eggs’ voelt misschien als een vreemde naam voor wat het is. We hebben het namelijk niet over chocolade paaseieren of iets dergelijks.

Een Easter Egg in software is een geheime boodschap of functionaliteit die meestal niets te maken heeft met de applicatie zelf. Ontwikkelaars verstoppen ze op eigen initiatief in websites, applicaties of games, maar het kan ook zijn dat de in opdracht van een werkgever worden gemaakt. In tegenstelling tot virussen kunnen Easter Eggs geen kwaad en zijn ze bedoeld als grap, leuk extraatje voor regelmatige gebruikers of ze dienen als eerbetoon aan mensen die aan het project hebben gewerkt.

Voorbeelden van Easter Eggs

Een voorbeeld van een opmerkelijke Easter Egg was in 1997 toen Microsoft een nieuwe versie van Office lanceerde. Om de Easter Egg te vinden moest je wel veel stappen doorlopen… dus of het echt telt weet ik niet.

Als je de Firefox-browser gebruikt moet je het volgende eens proberen: type in de adresbalk about:mozilla. Hierna toont de browser een verhaal uit het “Book of Mozilla” over de geboorte van de Firefox.

Google heeft ook heel veel Easter Eggs. Ga naar Google, en probeer eens een van deze zoekopdrachten:

  • the number of horns on a unicorn,
  • wordle,
  • puppy (en klik op het pootje).

Easter Eggs komen ook buiten software voor. Neem bijvoorbeeld de speelgoed autootjes van Hot Wheels. Er zijn veel ‘normale’ autootjes te koop, maar van sommige modellen worden sporadisch speciale edities verkocht maar wel gewoon in normale speelgoedwinkels! Het kan dus zomaar zijn dat je niets vermoedend een speciale editie te pakken hebt. En die zijn geld waard!

FAQ over Easter Eggs

Dan als laatste nog een paar veelgestelde vragen rondom Easter Eggs in software.

Hebben Easter Eggs iets met Pasen te maken?

Nee.

Kan je deze Easter Eggs eten?

Nee.

Waarvoor zijn Easter Eggs bedoeld?

Ze zijn bedoeld als grap, leuk extraatje voor regelmatige bezoekers, eerbetoon aan projectleden, media aandacht oproepen, enzovoort.

Hoe maak ik zelf een Easter Egg?

Dat kan zo eenvoudig zijn als een comment in je HTML-pagina. Mensen die de broncode van je website bekijken kunnen dan de geheime boodschap zien.

<!-- Dit is mijn geheime boodschap. -->

Je kunt ook verder gaan door bijvoorbeeld een bepaalde actie te koppelen aan een toetscombinatie. Let wel op dat alle functionaliteit in je applicatie blijft werken! Je kunt heel eenvoudig met een klein stukje javascript een toetscombinatie afvangen:

document.onkeyup = function(e) {
  if (e.ctrlKey && e.altKey && e.shiftKey && e.key == 'z') {
    console.log("Easter Egg");
  }
};
Profielfoto van Dirk Jan

Dirk Jan

developer, directeur

Dirk Jan is developer bij en eigenaar van Q2-software.nl. Hij heeft grote passie voor Laravel, front-end en merkidentiteit.

Tags

Snel aan de slag!
Of nog een vraag?

stuur een e-mail naar
info@q2-software.nl
of bel 085 06 06 133

Ontdekken

Ontdek handige bronnen, kennis en (gratis) gereedschap.

Meest recente blogs