Laravel Vapor vs. Laravel Forge vs. Laravel Envoyer
Stephan Drost · 8 minuten leestijd · Gepubliceerd op 25-10-2023

Laravel Vapor vs. Laravel Forge vs. Laravel Envoyer

In de wereld van Laravel-ontwikkeling zijn er verschillende manieren om je applicatie te implementeren en te laten draaien. In deze blog nemen we een kijkje naar de drie meest populaire opties die geoptimaliseerd zijn om Laravel projecten te deployen:

  • Vapor
  • Forge
  • Envoyer

Laravel Vapor: Efficiëntie en Kostenbesparing

Laravel Vapor maakt gebruik van AWS (Amazon Web Services), voor efficiënte serverless hosting. Dit betekent dat je alleen betaalt voor wat je daadwerkelijk gebruikt, zonder zorgen over het beheren van fysieke servers. AWS is het cloudplatform van Amazon, het heeft een breed scala aan software en services.

Vapor maakt gebruik van auto-scaling, wat betekent dat de benodigde rekenkracht en opslag automatisch worden toegewezen op basis van de behoefte op dat moment.

Om een voorbeeld te geven, als je morgen om 10:00 de ticketverkoop opent op je website, zal de capaciteit om 08:00 ‘s ochtends nog laag zijn. Maar zodra het 09:45 wordt, vlak voor de start van de verkoop, zal Vapor automatisch extra rekenkracht en opslag toewijzen om de drukte aan te kunnen. De cloudprovider wijst automatisch de benodigde rekenkracht en opslag toe op basis van wat de applicatie nodig heeft.

Vapor is beperkt tot het gebruik van AWS. Het is niet mogelijk om je eigen VPS of andere server te gebruiken.

Vapor biedt hiernaast geavanceerde monitoring voor optimale prestaties, vereenvoudigt SSL-configuratie en zorgt voor automatische back-ups.

Vapor kost 39 dollar per maand (of 399 dollar per jaar), maar let op dat de AWS-cloudkosten hier nog bij komen.

Laravel Forge: Uitgebreide opties voor serverbeheer

Laravel Forge biedt verschillende prijs opties, afhankelijk van je behoeften. Forge richt zich vooral op server management, het lijkt hierom ook op DirectAdmin of CPanel.

Voor 19 dollar per maand (of 199 dollar per jaar) krijg je onbeperkte servers, domeinen en deployments, SSL-configuratie en ook de push-to-deploy functionaliteit (wanneer er naar een repository wordt gepusht, wordt dit automatisch gedeployed zonder enige moeite).

Als je nog een stap verder wilt gaan, is er de 39 dollar per maand (of $399 per jaar) optie. Hiermee kun je server delen met teamleden, heb je toegang tot database back-ups en kan je serverprestaties monitoren.

Laravel Envoyer: Vlekkeloos deployen zonder Downtime

Laravel Envoyer is een krachtig platform dat zich richt op het deployen van applicaties en websites. Envoyer is dus geen server management tool, maar een deployment management tool.

Envoyer kost tussen de 10 en 50 dollar per maand. Je kunt dan 10 tot xx projecten, onbeperkte teamleden en deployments, samen met een uitgebreid aantal functies.

Wat Envoyer echt uniek maakt, is dat het zich volledig richt op het implementeren van updates zonder enige downtime. Gebruikers kunnen gewoon de applicatie of website blijven gebruiken terwijl deze wordt bijgewerkt zonder enige problemen.

Bovendien is het interessant om te weten dat Envoyer, zoals eerder gezegd, vlekkeloos kan integreren met Forge. Door Forge en Envoyer samen te gebruiken, kun je profiteren van zero downtime deployments.

Conclusie

De keuze tussen Vapor, Forge en Envoyer hangt af van je specifieke behoeften en projectvereisten.

Vapor biedt een krachtige serverless benadering, waardoor je bijna geen server management hoeft te doen. Forge blinkt uit in serverbeheer, en biedt handige tools aan om je werk eenvoudiger te maken. Envoyer richt zich vooral op vlekkeloos deployen met zero downtime integratie.

Het is slim om zorgvuldig te overwegen hoe de tools het beste passen bij bestaande projecten. Als een klant bijvoorbeeld al een goede VPS heeft, zou de keuze eerder vallen op Envoyer of Forge. Voor een klant die een nieuwe website wilt en nog alle opties open heeft en vooral piekbelasting verwacht, kan Vapor de ideale keuze zijn.

Snel aan de slag!
Of nog een vraag?

stuur een e-mail naar
info@q2-software.nl
of bel 085 06 06 133