Nieuwe features in Laravel Nova 4
Dirk Jan Laros · 9 minuten leestijd · Gepubliceerd op 6-4-2022

Nieuwe features in Laravel Nova 4

Op 5 april 2022 is Laravel Nova versie 4 uitgekomen. Voor wie Laravel Nova niet kent, Laravel Nova is een (betaald) admin-panel specifiek ontwikkeld om snel CRUD’s in elkaar te zetten. Tot nu toe was Nova een eenvoudige manier om datamodellen te beheren, in plaats van rechtstreeks in de database te lezen en te schrijven. Qua ontwerp en gebruiksvriendelijkheid was Nova volgens mij meer bedoeld voor developers dan voor eindgebruikers, maar misschien is dit veranderd in versie 4? Lees snel verder.

In dit artikel hebben we alle belangrijke wijzigingen en toevoegingen van Laravel Nova 4 voor je op een rijtje gezet:

  • Responsive design
  • Dark mode
  • Branding is eenvoudiger
  • Notificaties
  • Ondersteuning van meer form elementen zoals input:color
  • Variabele formulieren
  • Zoekfunctie verbeteringen
  • Pricing

Responsive design

Nova 2 en 3 waren semi-responsive qua ontwerp. De versies waren ontwikkeld voor desktop-schermen, met kleinere formaten in het achterhoofd. Het was in ieder geval niet mobile-first want bij formaten kleiner dan een iPad in portrait werd het soms al stoeien om informatie goed op het scherm te tonen.

Dat is nu veranderd! Nova 4 heeft een responsive ontwerp wat zelfs op smartphones werkt. De techniek van Nova 4 is bij de tijd door gebruik te maken van TailwindCSS in combinatie met Vue en Inertia.js.

Dark mode

Voor techneuten en andere ‘power-users’ is het zo ongeveer al normaal: de donkere modus. Ook steeds meer ‘normale’ gebruikers wennen eraan omdat hun devices deze optie aanbieden. Het is dan wel zo fijn dat het internet daarin meegaat.

Dark Mode

Branding is eenvoudiger

Er zijn meerdere manieren om Nova 4 in het gewenste jasje te steken. Een eenvoudige optie is een kleur toe te voeren aan een configuratie-bestand. Het is dan met 1 handeling gefixt. Hierna zal Nova overal de accentkleur gebruiken. Gelukkig zijn er ook geavanceerdere opties zoals het compleet configureren van je eigen Nova thema. Ik ben hier nog niet ingedoken, maar ik ben wel heel benieuwd hoe het werkt!

BrandingMet Dark Mode, de Responsive UI en de mogelijkheden van branding wordt het nu wel erg aantrekkelijk om Nova in te zetten voor klant projecten!

Notificaties

De vraag naar interne notificaties merken wij nog niet zoveel in de markt. Nog niet, want het wordt meer en meer een standaard functionaliteit in online portals. Het kan wel een waardevolle toevoeging zijn om gebruikers te herinneren aan openstaande acties of hen te informeren over wijzigingen sinds de laatste keer dat ze online waren.

In Nova 4 is een nieuw menu toegevoegd waarin notificaties kunnen worden ingeladen. Je kunt zeer eenvoudig gebruikers op de hoogte brengen van bijvoorbeeld een event wat is gebeurd toen ze niet online waren.

Form elementen

Er verschillende nieuwe invoervelden mogelijk in Nova 4. Onder andere zijn de colorpicker, avatar, multi-select en URL nieuw toegevoegd. Maar er zijn nog veel meer input types beschikbaar!

Variabele formulieren

Variabele formulieren, ofwel Dependent Fields, zijn nieuw ook in Nova 4. Er is een nieuwe functie depensOn() ontwikkeld voor de Nova/Field classes. In deze functie is het mogelijk voorwaarden mee te geven wanneer het veld zichtbaar is en wanneer niet. In Nova 2 was dit ook al mogelijk maar dat moest dan met een plugin van derden. Het is goed om te zien dat dit nu een standaard feature van Nova is geworden.

Zoekfunctie verbeteringen

Tot en met Laravel Nova 3 werkte de zoekfunctie met een simpele WHERE ... LIKE query. Als je gebruik maakt van MySQL of Postgres zijn er nieuwe mogelijkheden voor full-text indexes. Die indexes kan je definieren in je database en Nova kan daar gebruik van maken.

Het wordt nog beter! Je kunt met de nieuwe zoekfunctie zoeken in een model zelf, direct in een gerelateerd model (via gedefinieerde relaties zoals hasOne, belongsToMany, enzovoort), het is mogelijk te zoeken in MorphTo relaties én je kunt zoeken in JSON kolommen! Nou dan hebben we het wel voorlopig.

Pricing

Laravel blijft dezelfde prijzen hanteren als we tot nu toe zagen: $99,- per project of $199,- voor unlimited aantal projecten. Ze heten nu Solo en Pro. Met name is het Pro-pakket aangepast. Je kreeg vroeger ook maar 1 licentie voor 1 project, maar met e-mail support en dat was dan meer voor grotere bedrijven bedoeld. Het ging op vertrouwen. Het verlengen van de pakketten kost respectievelijk $79 en $249 per project per jaar. Heb je maar 1 of 2 projecten die actief Nova gebruiken?Dan is Solo de way to go. Vanaf 3 of 4 projecten is het Pro pakket aanbevolen.

Nog meer?

Er is nog meer nieuws te melden, maar dat vond ik zelf minder interessant om uit te schrijven ;) Ontdek het zelf in de documentatie of in de release notes!

Snel aan de slag?
Of gewoon een vraag?

stuur een e-mail naar
info@q2-software.nl