Stopt Laravel met LTS versies?
Dirk Jan Laros · 5 minuten leestijd · Gepubliceerd op 2-3-2022

Stopt Laravel met LTS versies?

LTS staat voor “Long Term Support”. Dit betekent dat de developers van Laravel langer dan normaal met updates komen op het gebied van security en bug fixing. Ook al is een LTS versie na een jaar ingehaald door de volgende versie, toch krijg je verbeteringen opgestuurd. Een LTS versie gaat dus veel langer mee gaan dan normale releases. Zo is op het moment van schrijven Laravel 6 nog steeds actief onderhouden terwijl Laravel 7 op 3 maart 2021 verlopen is. Kies je voor LTS of niet?

Laravel 9 is geen LTS versie

Eind 2021 gingen er geruchten dat Laravel 9 weer zo’n LTS versie zou worden. Helaas blijkt uit het versieschema op de website van Laravel dat versie 9 geen LTS versie is. De support verloopt 1,5 jaar en de security fixes 2 jaar na de release. Er is nog weinig nieuws te vinden waarom dit zo is gedaan, maar up-to-date blijven met de laaste versie lijkt de norm te worden.

Ga je voor LTS versie of blijf je up-to-date?

Het is voor ons techneuten altijd een moeilijke taak om klanten eenvoudig uit te leggen wat de beste keuze is. Of gaan voor de nieuwste versie en weten dat je binnen een jaar moet updaten, of voor de LTS versie gaan maar dan over een paar jaar een grote Laravel update moeten doen. Onze ervaring is dat het erg afhankelijk is van wat je wilt bereiken. Werk je met meerdere, langlopende projecten? Dan is het werkbaar om een relatief update ‘tussendoor’ te doen. Is een klein project met weinig uren, dan gaan wij altijd voor een LTS als die beschikbaar is. Het is de vraag of dit zo blijft.

Is Laravel 10 een LTS versie?

Nee, zoals te zien op de website van Laravel zal versie 10 ook het normale schema volgen.

Profielfoto van Dirk Jan

Dirk Jan

developer, directeur

Dirk Jan is developer bij en eigenaar van Q2-software.nl. Hij heeft grote passie voor Laravel, front-end en merkidentiteit.

Tags

Snel aan de slag!
Of nog een vraag?

stuur een e-mail naar
info@q2-software.nl
of bel 085 06 06 133