Zijn wachtwoorden binnenkort verleden tijd?
Stephan Drost · 5 minuten leestijd · Gepubliceerd op 14-5-2024

Het wachtwoord heeft z’n langste tijd gehad

Dit kopte het AD op 31 maart 2018. Wachtwoorden zijn lange tijd essentieel geweest voor online beveiliging, maar met de opkomst van steeds geavanceerdere cyberaanvallen en toenemende privacyzorgen lijken ze hun effectiviteit te verliezen.

Ondanks deze berichten gebruiken mensen nog steeds zwakke wachtwoorden, of ze gebruiken hetzelfde wachtwoord voor meerdere accounts. Dat heeft natuurlijk invloed op hun kwetsbaarheid. Deze uitdagingen rondom ‘gedrag’ hebben geleid tot een groeiende vraag naar veiligere authenticatiemethoden, zoals tweefactorauthenticatie (2FA) en multifactorauthenticatie (MFA).

Laten we eens kijken naar het verschil tussen deze twee en welke meer veiligheid biedt.

Hoe veilig is jouw wachtwoord?

Maar eerst even over normale wachtwoorden. Het blijft nog steeds erg belangrijk om aandacht te besteden aan je wachtwoorden. Een kort wachtwoord van 6 tekens kan veel sneller worden gekraakt dan een langer wachtwoord. Op dit moment moet je denken aan wachtwoorden met 12 tekens of meer. Een eenvoudige manier om een lang wachtwoord te onthouden is het maken van wachtwoordzinnen. Bijvoorbeeld, “NooitMeerOnveiligeWachtwoordenGebruiken” is veel sterker dan “!2eRt&”, terwijl het veel gemakkelijker is om te onthouden. Door sterke wachtwoorden te gebruiken, verklein je het risico op onbevoegde toegang tot je accounts.

2FA vs. MFA

Tweefactorauthenticatie (2FA) en multifactorauthenticatie (MFA) zijn twee veelvoorkomende methoden die een extra beveiligingslaag bieden naast een wachtwoord. Het verschil tussen beide ligt in het aantal authenticatiefactoren dat wordt gebruikt.

  • 2FA: Bij 2FA moeten gebruikers naast hun wachtwoord een extra authenticatiefactor gebruiken, zoals een smartphone of e-mailbevestiging. Typische 2FA-methoden zijn SMS-codes, authenticator-apps of hardware tokens.

  • MFA: MFA gaat een stap verder door meer dan twee authenticatiefactoren te vereisen. Naast iets wat de gebruiker weet (wachtwoord) en bezit (smartphone), kan MFA ook biometrische gegevens gebruiken, denk hierbij aan: vingerafdrukken, gezichtsherkenning of zelfs locatiegebaseerde authenticatie.

2FAMFA
SMS-bericht
Mobiele pushmelding
Eenmalig wachtwoord
Vingerafdrukscan
Gezichtsherkenning
Locatiegebaseerde factoren

Wat is beter: 2FA of MFA?

Hoewel beide methoden aanzienlijk de beveiliging verbeteren ten opzichte van alleen wachtwoorden, biedt MFA over het algemeen een hoger niveau van bescherming. Het gebruik van meerdere authenticatiefactoren maakt het moeilijk voor aanvallers om toegang te krijgen, zelfs als ze het wachtwoord hebben bemachtigd. Zelfs een SMS-controle kan tegenwoordig worden onderschept door cybercriminelen, daarom is het gebruik van biometrische verificatie zoals vingerafdrukken of gezichtsherkenning een veiligere optie.

Versterk je webapplicatie met 2FA of MFA

Wil je de beveiliging van je webapplicatie verhogen? Wij bieden op maat gemaakte oplossingen aan voor het implementeren van 2FA of MFA, waarmee we gebruikersaccounts beschermen tegen onbevoegde toegang. Door deze extra beveiligingslagen toe te voegen, zorgen we ervoor dat jouw webapplicatie veilig en beschermd is tegen mogelijke aanvallen.

Conclusie

Betekenen 2FA en MFA het einde van wachtwoorden? Niet per direct, maar wij verwachten wel dat wachtwoorden binnen 5 jaar grotendeels verleden tijd zullen zijn. Wachtwoorden kunnen nog steeds nuttig zijn in combinatie met andere beveiligingsmethoden. Het is steeds minder verstandig om alleen op wachtwoorden te vertrouwen voor beveiliging.

Met 2FA en vooral met MFA kunnen gebruikers extra bescherming toevoegen aan hun accounts, bovenop hun wachtwoord, waardoor de algehele beveiliging verbetert.

Heb jij vragen over de beveiliging binnen jouw organisatie? Neem vrijblijvend contact met mij op.

Profielfoto van Stephan

Stephan

developer

Stephan is een enthousiaste developer met skills in onder andere Laravel en Livewire. Bouwt innovatieve websites met passie voor gebruiksvriendelijkheid en modern design.

Tags

Snel aan de slag!
Of nog een vraag?

stuur een e-mail naar
info@q2-software.nl
of bel 085 06 06 133

Ontdekken

Ontdek handige bronnen, kennis en (gratis) gereedschap.

Meest recente blogs