VS Code

Microsoft

VS code

VS code is een gratis en open source code editor die web- en cloudontwikkeling ondersteunt. Het heeft geïntegreerde Git, debugging en extensies functies voor Windows, Mac en Linux platforms. Het biedt ook IntelliSense, die slimme aanvullingen geeft op basis van variabele types, functiedefinities en geïmporteerde modules. Je kunt VS code aanpassen met nieuwe talen, thema’s, debuggers en verbindingen met extra services.

Top 10 features van VS code

  • Command Line: VS code heeft een krachtige command line interface die je toelaat om de editor te lanceren met verschillende opties. Je kunt bestanden openen, extensies installeren, en zelfs de taal veranderen bij het opstarten.
  • Command Palette: VS code is ook makkelijk te bedienen met het toetsenbord. De belangrijkste sneltoets om te kennen is Ctrl + Shift + P, die de Command Palette opent. Van hieruit heb je toegang tot alle functionaliteiten van VS code, inclusief sneltoetsen voor de meest voorkomende operaties.
  • Git Integration: VS code heeft een ingebouwde Git integratie die je toelaat om je code wijzigingen te committen, pullen, en pushen naar een externe Git repository. Er is ook een handige cheat sheet voor alle Git commando’s.
  • Change language mode: Als je met verschillende programmeertalen werkt, kun je de taalmodus van je bestand veranderen. Dit beïnvloedt de syntax highlighting, IntelliSense, en andere features. Je kunt de taalmodus veranderen met de sneltoets Ctrl + K M of via de statusbalk.
  • Customization: Je kunt VS code aanpassen naar je eigen voorkeuren. Je kunt je thema veranderen, je sneltoetsen aanpassen, je instellingen tunen, JSON validatie toevoegen, snippets maken, en extensies installeren.
  • Zen Mode: Zen Mode laat je focussen op je code door alle UI behalve de editor te verbergen (geen Activity Bar, Status Bar, Side Bar en Panel), naar volledig scherm te gaan en de editor layout te centreren. Zen mode kun je aan- en uitzetten via het View menu, de Command Palette, of met de sneltoets Ctrl + K Z.
  • Split view: Als je aan twee verschillende bestanden van hetzelfde project tegelijkertijd werkt, of als je het verschil tussen twee bestanden wilt zien, dan kun je naar de split view gaan. Je kunt de split view bereiken door View > Editor Layout > Split Up te selecteren.
  • Status Bar: De statusbalk geeft je nuttige informatie over je bestand, zoals de taalmodus, de encoding, de regel- en kolomnummers, de Git status, en meer. Je kunt ook op sommige items klikken om extra opties te zien of commando’s uit te voeren.
  • Debugging: VS code heeft een ingebouwde debugger die je helpt om fouten in je code op te sporen en op te lossen. Je kunt breakpoints zetten, variabelen inspecteren, de call stack bekijken, en meer. Om de debugger te gebruiken, moet je eerst een launch.json bestand aanmaken, dat je kunt doen via de Command Palette.
  • Default Keyboard shortcuts: VS code heeft veel handige sneltoetsen die je tijd besparen en je productiviteit verhogen. Je kunt de volledige lijst van sneltoetsen bekijken en downloaden voor je platform (macOS, Windows, Linux).